پروتکل مسیریابی EIGRP چیست؟ تاریخچه پیدایش EIGRP چیست؟ چگونه EIGRP را راه اندازی کنیم؟ چند نوع مسیریابی یا Routing وجود دارد؟ مسیریابی چیست؟ Administrative Distance چیست؟ Metric چیست؟ Summarization چیست؟ Load Balancing چیست؟ مسیریابی : انتخاب مسیر و جابجایی و هدایت بسته از مبدا تا مقصد را مسیریابی گویند. مسیریابی معمولا توسط دستگاه تحت عنوان روتر انجام می شود.
Routing Protocol ها مشخص می کنند که روترها به چه صورت با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، چگونه اطلاعت در مورد زیر ساخت شبکه را بین روتر ها منتقل کنند و بهترین مسیر را چگونه انتخاب کنند.
نکته : Autonomous System به مجموعه ای از روترها که تحت یک مدیریت در حال فعالیت هستند.مانند شبکه مخابرات
زمانی که یک بسته به روتر می رسد امکان دارد چند مسیر برای ارسال به سمت مقصد وجود داشته باشد که این مسیرها توسط پروتکل های مختلف به روتر معرفی شده اند که با استفاده از Administrative Distance می تواند از بین مسیر ها موجود بهترین مسیر را انتخاب کند.هرچه این مقدار کمتر باشد اولیت ان بالاتر است در جدول زیر برخی از این مقادیر ذکر شده است:
Connected=0 Static=1 EIGRP=90 OSPF=110 RIP=120
مقداری است که برای هر مسیر مشخص می شود و برای انتخاب مسیر از بین مسیرهای یک پروتکل مورد استفاده قرار می گیرد. نحوی محاسبه Metric در هر پروتکل متفاوت است.
تاریخچه پیدایش EIGRP : پروتکل EIGRP در سال 1393 توسط شرکت سیسکو ارائه شد و در واقع نسخه بهینه پروتکل IGRP می باشد که در اواسط دهه 80 ارائه شد که محدودیت های RIP را نداشت.پروتکل EIGRP تا سال 2013 به عنوان پروتکل اختصاص سیسکو بود و تنها رو تجهیزات این شرکت قابل استفاده بود . اما از در سال 2013 توسط شرکت سیسکو به عنوان یک پروتکل استاندارد معرفی شد و در حال حاضر روی برخی از تجهیزات دیگر قابل استفاده است.
پروتکل EIGRP دارای 3 جدول زیر می باشد:
برای اینکه دو یا چند روتر بین یکدیگر اطلاعات جداول مسیریابی را رد و بدل کنند باید دارای شرایطی باشند که در صورت داشتن این شرایط به عنوان همسایه (Neighbor) شناخته می شوند.شرایط همسایگی:
و به این صورت دو روتر با یکدیگر همسایه شده و از این پس در صورت ایجاد تغییر در جدول مسیریابی فقط ان تغییر را به همسایه خود اعلام می کند و همچنین در مدت زمان های مشخص برای یکدیگر Hello ارسال می کنند تا به این وسیله روتر مقابل را از حضور خود اگاه کنند و اگر روتر در مدت زمان مشخص hello از طرف مقابل دریافت نکرد ان روتر را خارج از سرویس در نظر گرفته و تمام Route هایی که از ان گرفته است را از جدولمسیریابی خود حذف می کند.
نکته: مدت زمان ارسال Hello به نوع خط بستگی دارد به طور معمول این مدت زمان هر 5 ثانیه یکبار است و اگر 15 ثانیه(Dead Time) از روتر مقابل Hello دریافت نکرد اینطور تصور می کند که روتر از سرویس دهی خارج شده است این مدت زمان در خطوط با پهنای باند پایین به 60 و 180 تغییر می کند.
برای فعال سازی EIGRP فقط کافیست دستور زیر را در Config Mode روتر وارد کنیم:
R1(config)#Router eigrp 100 R2(config)#router eigrp 100
برای اینکه دو روتر با یکدیگر همسایه شوند باید یک شبکه مشترک را Advertise کنند:
R1(config-Router)#Network 192.168.12.0 0.0.0.255 R2(config-Router)#Network 192.168.12.0 0.0.0.255
به طور پیش فرض خلاصه Auto در eigrp روی تمام اینترفیس ها فعال است که در صورتی که بخواهیم ان را غیر فعال کنیم از دستور زیر استفاده می کنیم:
Router(config-router)#no auto-summary
اگر بخواهیم این خلاصه سازی رو اینترفیس خاص انجام شود از دستور زیر استفاده می کنیم:
Router(config-if)#ip summary-address eigrp 100 172.16.104.0 255.255.252.0
در صورتی که بخواهیم روی یک اینترفیس Hello Message ارسال نشود از دستور زیر استفاده می شود:
Router(config-router)#passive-interface fastethernet 0/1
به طور پیش فرض احرازهویت در Eigrp فعال نیست. برخی از پروتکل های مسیریابی مثل OSPF احراز هویت به صورت Clear-text را پشتیبانی می کنند اما EIGRP فقط به صورت MD5 احراز هویت را انجام می دهد. به این پسورد کلید گفته می شود.در صورتی که این احراز هویت با هم مطابقت نکند از یکدیگر update قبول نمی کنند.
نحوی فعال کردن احراز هویت:
Router(config)#key chain DK Router(config-keychain)#key 1 Router(config-keychain-key)#key-string mykey Router(config-keychain-key)#send-lifetime 10:15:00 300 Router(config-keychain-key)#accept-lifetime 10:15:00 10:20:00 Router(config-if)#ip authentication mode eigrp 10 md5 Router(config-if)#ip authentication key-chain eigrp 10 DK
K-Values :
نحوی محاسبه Metric در EIGRP براساس K Values صورت می گیرد. که به شرح زیر است:
به صورت پیش فرض فقط K1 و K3 فقط فعال هستند در صورتی که بخواهیم از باقی K Values ها استفاده کنیم از دستور زیر استفاده می کنیم:
Router(config-router)#metric weights 0 1 1 1 1 1
فرمول محاسبه Metric :
پروتکل EIGRP قابلیت Load Blancing را دارد .به طور پیش فرض می تواند Load Blancing را روی چهار خط که دارای Cost یکسان هستند انجام دهد که این مقدار تا 16 خط می تواند افزایش یابد.EIGRP تنها پروتکلی است که قابلیت Unequal Load Balancing (نامتقارن) را دارا می باشد.
Default Network باعث می شود به همه روترها اعلام شود که در صورت نداشتن Route برای یک بسته ان را تحویل یک روتر خاص دهند معمولا این روتر روی لبه شبکه و متصل به اینترنت است.در صورتی که بخواهیم یک روتر را به عنوان Default Network معرفی کنیم از دستورات زیر استفاده می کنیم:
Router(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.23.3 Router(config)#ip default-network 192.168.23.0
مهندس و مدرس زیرساخت و امنیت و مدیر ارشد وب سایت توسینسو
جعفر قنبری شوهانی ، مهندس و مدرس شبکه ، آشنایی من با شبکه برمی گرده به سال 1382 که دوره NT و Novel رو گذروندم و الان بیشتر از 10 ساله سابقه اجرایی در سطح Enterprise (بانک ها ، موسسه مالی ، ادارات دولتی ، سرویس پروایدر) را دارم و در حال حاضر به عنوان مهندس شبکه در شرکت توزیع برق مشهد و به عنوان مدیر ارشد و مدرس شبکه در سایت ToSinSo مشغول به کار هستم. در اکثرا حوزه های شبکه کار کردم و تجربه دارم اما تخصص اصلیم رو در حوزه زیرساخت و امنیت اون میدونم
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود