چرا مدیریت و بهینه سازی سیستم عامل لینوکس مهم است؟ در این مقاله قصد داریم تا با هم 10 روش برای مدیریت و بهینه سازی منابع رو تو سیستم عامل لینوکس یاد بگیریم. اما در جواب سوالی که در شروع مقاله پرسیدم باید بگیم که به دلیل اینکه لینوکس سیستم عاملیه که تو بعضی از سرور ها به دلیل امنیت بالایی که داره مورد استفاده قرار میگیره، علاوه بر امنیت ما باید حواسمون به سرعت انجام کار و مدیریت منابع اون هم باشه.
در این مقاله میخوایم 10 تا از روش های بهینه سازی و افزایش سرعت و بهبود عملکرد لینوکس رو با هم یاد بگیریم پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
شما به عنوان کسی که مدیریت این سیستم عامل رو به دست داره باید همیشه حواستون به مقدار فضای خالی داخل هارد دیسکتون باشه چون یکی از دلایلی که میتونه خیلی تو سرعت عملکرد سیستم عامل ها و کامپیوتر ها تاثیر بزاره همینه که حافظه هارد دیسک خیلی پر باشه.
اگر میخواید بدونید که حافظه هارد دیسکتون مناسب هست یا نه این نکته رو در نظر داشته باشید که همیشه متخصصان پیشنهاد می کنن که بین 20 تا 25 گیگ باید فضای خالی داخل هارد دیسک باشه تا تو سرعت و عملکرد سیستم عامل نتونه تاثیری بزاره.
این نکته رو در نظر داشته باشید که در لینوکس ما 2 نوع حافظه داریم یکی حافظه فیزیکی و یکی هم حافظه مجازی، حافظه فیزیکی یا همون RAM فقط در حالتی میتونیم افزایشش بدیم یا بیشترش کنیم که به صورت فیزیکی اقدام به ارتقا کنیم اما حافظه مجازی یا SWAP که در سیستم عامل لینوکس وجود داره رو میتونیم با استفاده از تنظیمات SWAP هم افزایش بدیم اما باید در نظر داشته باشید که هر چقدر این حافظه مجازی رو افزایش بدید از حافظه هارد دیسک شما کم میکنه.
بیشتر بدانید: لینوکس در امنیت شبکه چه نقشی دارد؟
بعضی از برنامه ها و فرآیند ها در سرور لینوکس هستند که مصرف حافظه زیادی دارند. شما باید به مصرف برنامه ها و فرآیند ها از حافظه لینوسکتان دقت کنید تا بتوانید اگر مشکلی از این جهت بود رفع کنید.
برای مثال برنامه های جاوا در لینوکس با یک پیکربندی و تنظیم اشتباه میتونن مقدار خیلی زیادی از حافظه رو بگیرن و مورد استفاده قرار بدن، اما وقتی درست پیکربندی و تنظیم بشن فقط به اندازه نیازشون از حافظه استفاده میکنند و دقیقا به همین خاطر است که میگوییم باید حواستون به فرآیند ها و برنامه ها باشه تا بتونید حافظه و منابعتون رو مدیریت کنید.
اگر مثال دیگه ای برای این مورد بخواهیم بزنیم، میتونیم به پایگاه های داده اشاره کنیم که اگر درست تنظیم نشن موقع ذخیره اطلاعات میتونن مقدار زیادی از حافظه سرور رو در بر بگیرن که در بعضی از مواقع میتونن مشکل ساز بشن و ما با پر شدن ناگهانی حافظه سرور مواجه بشیم که میتونه باعث اختلال در روند کارمون بشه.
برای اینکه فرآیند کار های سرور لینوکس با مداومت بیشتری انجام شود، می توانید با ایجاد یک پارتیشن swap میتوانید یک حافظه مجازی واسه زمانی تعریف کنید که حافظه فیزیکی شما پر میشود و ادامه روند سرور نیاز به حافظه بیشتری دارد، در همین موقع است که این حافظه مجازی شروع به کار میکند و جای خالی حافظه را پر میکند و باعث ادامه روند سیستم می شود.
البته تنظیم کردن درست این پارتیشن هم دارای اهمیت بالایی می باشد که هم بتواند این پارتیشن را کارآمد کند و هم منابع زیادی مصرف نکند.
وقتی نرم افزار ها و فرآیند ها و برنامه های شما نیاز به منابع سخت افزاری زیادی دارند شما میتونید با ایجاد یک ramdisk سرعت سیستم خود را بالا تر ببرید. حالا این ramdisk چی هست؟ ramdisk در حقیقت یک فضای ذخیره سازی سریع در رم است که با کش کردن برنامه ها میتواند سرعت کار آن ها را بالا تر ببرد.
دقت داشته باشید که این فضای ذخیره سازی خیلی سریع تر از فضای ذخیره سازی دیسکی عمل میکند و میتواند باعث بیشتر شدن سرعت سرور شما شود در حالی که سرور دارد از نرم افزار های سنگین استفاده میکند، سرعت بالایی داشته باشد.
همیشه باید حواستان به پورت های باز و بسته سرورتان باشد و سعی کنید وقتی از یک پورت استفاده نمیکنید آن را ببندید تا هم سرور شما سرعت بهتری پیدا کند و هم امنیت آن بالا تر برود. چون وقتی یک پورت را باز نگه میدارید میتواند حافظه را درگیر کرده و منابع سیستم شما را هدر بدهد و هم میتواند راهی برای نفوذ هکر ها باشد.
بستن پورت های اضافه حتی میتواند شما را از دست بدافزار ها هم نجات بدهد و در مواردی مثل استخراج ارز دیجیتال به شما کمک کند.
یکی از راه هایی که میتواند به شما در زمینه بهینه سازی منابع و حافظه کمک کند این است که از سرویس هایی که استفاده نمیکنید آن ها را غیر فعال کنید تا هم از حافظه شما استفاده نکنند و هم هکر ها نتوانند از آن برای نفوذ به سرور شما استفاده کنند.
در صورتی هم که از یک سرویس به صورت مداوم استفاده نمیکنید آن را غیر فعال کنید مثلا اگر سرویسی هست که شما به صورت هفتگی یعنی هفته ای یک بار یا دو بار از آن استفاده میکنید، وقتی نیاز به آن ندارید آن را غیر فعال یا متوقف کنید تا از منابع سیستمی شما استفاده نکند.
همانطور که با مبحث swap که همان حافظه مجازی بود آشنا شدیم و فهمیدیم که چقدر استفاده از این حافظه میتواند به سرعت لینوکس شما کمک کند. اما حالا میخواهیم با مبحث رم مجازی آشنا بشیم که میتواند علاوه بر رم فیزیکی که داخل سخت افزار وجود دارد، مقدار مشخصی را به صورت رم مجازی به ما بدهد.
این روش میتواند بسیار کارآمد باشد مخصوصا برای کسانی که رم سخت افزاری کمی دارند و با یک تنظیم و پیکر بندی درست میتوانند مشکل کندی و کمبود حافظه رم را بر طرف کنند. اهمیت استفاده از ZRAM هم مانند SWAP اهمیت دارد و بسیار مهم است که چگونه تنظیمشان میکنید.
شما میتوانید برای مشاهده بهترین آموزش لینوکس کلیک کنید.
یکی از بهترین راه هایی که میتواند به سرعت و بهینه بودن حافظه دستگاه لینوکسی و حتی ویندوزی شما کمک کند این است که به جای اینکه از هارد های HDD استفاده کنید، از هارد های SSD استفاده کنید که دارای سرعتی بسیار بالا تر از HDD ها می باشند و میتوانند سرعت سیستم عامل شما را متحول کنند.
اما نکته ای که باید در نظر بگیرید این است که باید سیستم عامل شما و نرم افزار های سنگینی که نیاز به بالا رفتن سرعتشان دارید را روی این هارد نصب کنید تا سرعت اجرا و انجام عملیات آن ها را بالا تر ببرید.
نکته دیگه این است که اغلب هارد های SSD از هارد های HDD گران قیمت تر هستند و میتواند هزینه های شما را به نسبت حجمی که در نظر میگیرید بیشتر کند.
برخی از محیط های سنگین دسکتاپ در لینوکس مثل محیط های GNOME یا KDE میتوانند منابع سیستمی بسیار زیادی را مصرف یا درگیر خودشان بکنند. این موارد هم در بهینه کردن سیستم عامل لینوکسی تاثیر بسزایی دارد که باید به آن ها توجه کنید. شما میتوانید از محیط های دسکتاپ سبک تری استفاده کنید که میتوان به LXDE ،XFCE یا MATE اشاره کرد.
استفاده از محیط های دسکتاپ سبک تر میتواند تاثیر زیادی در بهینه شدن و بالا تر رفتن سرعت سیستم عامل لینوکس شما شود.
یکی از روش هایی که میتواند تاثیراتی در عملکرد سیستم شما داشته باشد این است که از فایل سیستم هایی استفاده کنید که بهینه تر و بروز تر هستند. برای مثال به جای اینکه از فایل سیستم EXT3 استفاده کنید، بهتر است تا از فایل سیستم هایی مثل EXT4 یا XFS استفاده کنید که جدید تر هستند و بهینه تر عمل میکنند و میتوانند به بهبود عملکرد سیستم عامل شما و بهینه شدن آن کمک زیادی کنند.
برای اینکه بتوانید فایل سیستم را تعیین کنید حین نصب کردن سیستم عامل لینوکس خود میتوانید نوع فایل سیستم را تعیین کنید و اگر میخواهید پارتیشن های دیگه رو با تغییر فایل سیستم آن ها بهینه کنید، ابتدا باید از فایل های آن پشتیبانی (Backup) تهیه کنید و سپس اقدام به تغییر فایل سیستم آن کنید.
در این مقاله قصد داشتیم تا به شما روش هایی را معرفی کنیم که می توانند در بهینه کردن سیستم عامل لینوکس شما کمک کنند و در مدیریت و استفاده درست از حافظه دست شما را بگیرند. روش هایی که در این مقاله ارائه شد میتوانند باعث بهبود سرعت و عملکرد سیستم عامل های لینوکسی شوند و دیگر کار با این سیستم عامل شما را خسته نکند.
دانشجو
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود