Route Summarization چیست؟ میلیون ها میلیون خط Route در اینترنت وجود دارد ، اگر قرار بود همگی این Route ها روی اینترنت باقی می ماندند فاتحه اینترنت سالها پیش خوانده شده بود. همه روزه تعداد Subnet ها و آدرس های شبکه ای که به اینترنت متصل می شوند رو به افزایش است و همین امر باعث نیاز بیشتر به منابع CPU و RAM و پهنای باند بیشتر برای مدیریت Routing Table های موجود در اینترنت می شود. فرآیند خلاصه سازی Route ها یا Route Summarization که به Supernetting هم معروف است و همچنین تکنیک CIDR می تواند این رشد روز افزون را مدیریت کند.
با درک مفاهیمی مثل CIDR و Route Summarization شما می توانید ضمن اینکه یک شبکه قابل اعتماد و توسعه پذیر ایجاد کنید مشکلات ناشی از زیاد شدن تعداد Route ها را نیز نداشته باشید. در این مقاله در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران یا ITPRO خودمان صرفا به بررسی تکنیک Route Summarization می پردازیم و به امید خدا در مقالات بعدی در خصوص CIDR بصورت مفصل صحبت خواهیم کرد. برای اینکه در همین ابتدا دید کلی نسبت به Route Summarization داشته باشید کافیست بدانید این فرآیند همانطور که از نامش هم پیداست به معنی گروهی از Subnet ها می باشد که در داخل یک Entry Routing Table قرار می گیرند.
برای اینکه بتوانید از قابلیت Route Summarization در شبکه خود استفاده کنید شما نیاز به استفاده از یک پروتکل روتینگ Classless مثل RIPv2 یا EIGRP یا OSPF دارید. همچنین شما بایستی شبکه خود را بصورت سلسله مراتبی و ساختارمند طراحی و پیاده سازی کرده باشید ، پیاده سازی Route Summarization نیازمند یک طراحی درست و نقشه اولیه کاملا منظم می باشد. منظور از داشتن طراحی و نظم ساختاری در شبکه این است که شما نمی توانید بصورت تصادفی شبکه هایی با روترهای مختلف را به شبکه های LAN دیگر متصل کنید و وجود یک الگوی منظم در این طراحی الزامی است.
در شبکه های Internetwork بسیار بزرگ ممکن است صدها یا هزاران آدرس شبکه وجود داشته باشد. برای روترهایی که در این شبکه ها وجود دارد نگهداری این تعداد آدرس شبکه در Routing Table کار بسیار مشکل سازی است. فرآیند Route Summarization یا خلاصه سازی Route ها که قبلا هم اشاره کردیم و شما آن را به اسم Supernetting یا Route Aggregation هم ممکن است بشناسید می تواند تعداد Route هایی که یک روتر به آن نیازمند است را کاهش دهد ، روش کاری Route Summarization تقریبا ساده است ، در این روش مجموعه ای از شبکه ها در قالب یک آدرس خلاصه شده شبکه در اختیار روترها قرار می گیرد.
اگر در یادگیری سیسکو مشکل دارید ، به شما پیشنهاد می کنیم از طریق دوره های آموزش سیسکو حرفه ای سایت توسینسو و با دوره آموزش CCNA روتینگ و سویچینگ شروع کنید ، فراموش نکنید که پیشنیاز همه این دوره های آموزش شبکه ، دوره آموزش نتورک پلاس است ، فراموش نکنید توسینسو اولین و بهترین انتخاب شما در حوزه آموزش فناوری اطلاعات فارسی است.
برای ساده تر شدن درک این مفهوم طبق روال انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران یا ITPRO یک سناریو شبکه به شکل زیر را در نظر بگیرید و بر همین اساس مفهوم Route Aggregation را توضیح خواهیم داد ، به تصویر زیر نگاه کنید :
برای مثال به تصویر بالا دقت کنید ITPRO.IR.Router01 هم می تواند چهار عدد Update برای ITPRO.IR.Router02 ارسال کند و هم اینکه می تواند این چهار Route را به یک Route خلاصه سازی کند و برای ITPRO.IT.Router02 ارسال کند. اگر ITPRO.IR.Router01 اطلاعات شبکه را خلاصه سازی کند و به یک آدرس شبکه تبدیل کند موارد زیر را می توانیم شاهد باشیم :
Route خلاصه سازی شده ای که توسط روتر خلاصه کننده ( Summarizing Router ) ایجاد شده است صرفا زمانی ایجاد و اعلام ( Announce ) می شود که حداقل یک Route خاص برای این Routing Table وجود داشته باشد. در شکل بالا ITPRO.IR.Router01 به شبکه اعلام می کند که می تواند مسیریابی مربوط به شبکه 172.16.12.0//22 را به همراه همه Subnet های موجود در آن انجام دهد. به هر حال باید به این موضوع هم توجه کنید که اگر شبکه یا زیر شبکه ای از 172.16.12.0//22 در جای دیگری یا در شبکه دیگری در این مجموعه شبکه ها مورد استفاده قرار بگیرد دیگر فرآیند Route Summarization قابل استفاده و قابل اعتماد نیست.
یکی دیگر از مزایایی که ما در شبکه های بزرگ و پیچیده از فرآیند Route Summarization استفاده می کنیم ایزوله کردن تغییرات توپولوژی شبکه از یک روتر به روتر دیگر است. برای مثال در تصویر بالا اگر یک لینک خاص مثلا 172.16.13.0//24 مرتبا به حالت up و down در می آید ، Route ای که Summarize شده و بصورت 172.16.12.0//22 در آمده است تغییری نخواهد کرد. بنابراین ITPRO.IR.Router02 نیازی به تغییر Routing Table خود با توجه به Up و Down شدن این لینک ندارد. البته همیشه استفاده از Route Summarization پیشنهاد نمی شود و این روش معایبی را نیز در بر دارد و ما مجبور هستیم برخی اوقات این فرآیند را غیرفعال کنیم ، به هر حال هدف از این مقاله صرفا آشنایی اولیه شما با فرآیند Route Summarization در روترها بود و امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد. توسینسو باشید
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود